ZorgKiezer

7 tips die je helpen bij het kiezen van je zorgverzekering

Door: - Leestijd: 2 minuten

Overstappen van zorgverzekering kan voordelig zijn, maar waar moet je op letten bij het kiezen van je zorgverzekering? Wij geven je zeven tips.

 1. Oververzekerd? Zonde! Bedenk goed wat je wel en niet nodig hebt
 2. Gratis cadeau bij je zorgverzekering
 3. Verhoog je eigen risico om geld te besparen
 4. Weinig zorg nodig? Kijk eens naar een budgetpolis
 5. Wil je extra korting? Betaal je premie per jaar
 6. Via ZorgKiezer tot 20% korting op je zorgverzekering
 7. Vergelijk altijd je huidige zorgverzekering

Direct de juiste zorgverzekering vinden? Je hebt tot en met 31 december 2021! 

Vergelijk alle zorgverzekeringen en sluit af

1. Bedenk goed wat je echt nodig hebt

De basisverzekering is verplicht en qua dekking overal hetzelfde. De aanvullende zorgverzekering mag je zelf kiezen en daar zit flink wat verschil in per zorgverzekeraar. Bedenk goed welke zorg je echt nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld vaak gebruik gemaakt van fysiotherapie of ga je eigenlijk nooit? Heb je een kinderwens voor volgend jaar of is die zorg voor jou niet nodig? Vergelijk zorgverzekeringen.

2. Cadeau bij je overstap

Uniek bij ZorgKiezer.nl, een gratis Oral-B tandenborstel als je via ZorgKiezer.nl overstapt naar een andere zorgverzekeraar. Ga jij alleen naar de tandarts voor de controles en heb je eigenlijk nooit gaatjes? Dan kan het voordelig zijn om geen aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Geef bij het vergelijken van de zorgverzekering aan hoeveel jij denkt nodig te hebben voor tandartskosten en bepaald of een aanvullende verzekering voor jou noodzakelijk is. 

3. Besparen door een hoger eigen risico

In 2022 bedraagt het eigen risico 385 euro. Dit betekent dat je de eerste 385 euro aan zorgkosten zelf moet betalen. Dit bedrag kan worden verhoogd met een vrijwillig eigen risico van maximaal 500 euro. Hier krijg je een korting op de zorgpremie voor terug die op jaarbasis kan oplopen tot 300 euro. Bekijk hoeveel jij kan besparen met een hoger eigen risico.

4. Weinig zorg nodig? Kijk eens naar beperkte contractering

Veel zorgverzekeraars bieden tegenwoordig een goedkope natura basisverzekering aan met beperkte contractering (budgetpolis). Budgetpolissen werken hetzelfde als een naturapolis, maar er is met minder zorgverleners een contract afgesloten. Bij de ziekenhuizen en zorgverleners zonder contract betaal je een deel van de kosten zelf. Voor spoedeisende hulp mag je wel altijd naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Heeft jouw ziekenhuis een contract met de zorgverzekeraar, dan is een budgetpolis het overwegen waard.

5. Betaal je premie per jaar

Vrijwel iedereen in Nederland betaalt maandelijks de premie voor de zorgverzekering. Maar je kan ook bij een aantal verzekeraars per jaar betalen! Wie per jaar betaalt, kan een korting krijgen op de premie. De korting voor jaarbetaling loopt op tot 2%. 

6. Krijg korting op je zorgverzekering

In veel situaties is het mogelijk om een korting te krijgen op je zorgverzekering. Je kan een verzekering afsluiten via een collectief. Dat wordt vaak aangeboden door werkgevers, vakbonden of gemeenten. Korting op je zorgverzekering krijg je ook vaak als je student bent of ZZP'er. Als je overstapt via ZorgKiezer kun je ook gebruik maken van een korting tot 20% op de aanvullende verzekering. 

7. Vergelijk altijd je huidige zorgverzekering

Vergelijk de aanbieding van je huidige zorgverzekering altijd met andere verzekeraars. Het kan zo zijn dat er een andere zorgverzekeraar is die vrijwel hetzelfde pakket aanbiedt tegen een scherper tarief. Neem bovengenoemde tips mee in de vergelijking en je kan dan vaak wel besparen op je zorgverzekering. Zorgverzekering 2021 vergelijken kost niks en overstappen kan eenvoudig online of telefonisch.

Bonustip: Kies allebei een andere zorgverzekering

Vaak hebben stellen of gezinnen een polis voor het hele gezin. Maar niet iedereen in het gezin heeft altijd dezelfde zorgbehoefte. Zo kan het zijn dat moeder misschien veel fysiotherapie nodig heeft en daarvoor een uitgebreid (en duur pakket) heeft afgesloten voor alle gezinsleden. Maar als vader vervolgens nauwelijks zorg gebruikt, is dat eigenlijk zonde. Een goede tip is om te kijken of jij en je partner niet allebei een andere polis kunnen afsluiten, soms zelfs bij verschillende verzekeraars. Aangezien de kinderen gratis meeverzekerd zijn, is het verstandig deze mee te nemen op de meest uitgebreide polis. Wel zo handig!

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2022 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 70 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd