ZorgKiezer

Zorgverzekering afsluiten

Door: - Leestijd: 4 minuten

Wanneer kun je een nieuwe zorgverzekering afsluiten? Op 12 november 2023 maken alle verzekeraars hun nieuwe premies bekend. Vanaf deze datum tot 31 december 2023 kun je overstappen zorgverzekering voor 2024. Als je zelf je verzekering vóór 1 januari 2024 opzegt, kun je tot 31 januari 2024 een nieuwe verzekering afsluiten. Sluit je ziektekostenverzekering op tijd af en voorkom een flinke boete.

Eenvoudig je zorgverzekering afsluiten in 2023
 

Voor 2024 kan je vanaf 12 november een zorgverzekering vergelijken. Meld je hier aan voor de PremieAlert om als eerste op de hoogte te zijn van de nieuwe premies. 

Tot wanneer kun je een nieuwe zorgverzekering afsluiten?

Een nieuwe zorgverzekering kun je uiterlijk tot 31 januari afsluiten. Let er wel op dat je je oude verzekering voor 31 december stopzet, dat kan hierna niet meer! Ook heb je soms te maken met een medische acceptatie vanuit de zorgverzekering. Zorg ervoor dat je hier de tijd voor hebt als je een aanvullende verzekering gaat afsluiten. Als een zorgverzekeraar jou aanvullende zorg weigert vanwege een te groot risico, kun je tenminste nog op zoek naar een andere zorgverzekering.

Tot wanneer kan ik een aanvullende zorgverzekering afsluiten?

In sommige situaties kan het voordelig zijn om je aanvullend te verzekeren. Dit is niet verplicht, in tegenstelling tot het afsluiten van een basisverzekering. Wanneer je veel ziektekosten verwacht, kan het verstandig zijn om je aanvullende verzekering af te sluiten die dit vergoedt, bijvoorbeeld orthodontie, brillen en lenzen of een tandartsverzekering. Sluit deze dan af vóór 31 januari. Ook wijzigingen kun je tot uiterlijk 31 januari doorgeven. Sommige verzekeraars bieden de mogelijkheid om gedurende het jaar een polis of module aan te passen of te wijzigen. Bij ZorgKiezer hebben we op een rijtje gezet hoe dit zit. Dit zijn echter uitzonderingen, dus breng zo goed als mogelijk jouw verwachte zorgkosten in beeld voordat je een jaar moet wachten tot je je verzekering kunt aanpassen.

Wanneer zorgverzekering afsluiten 18 jaar?

Alle kinderen in Nederland zijn gratis verzekerd voor zorg. Ze zijn meeverzekerd met hun ouders. Zodra je 18 wordt ben je verplicht om een zorgverzekering 18 jaar afsluiten. Vanaf dat moment betaal je zelf premie en een eigen risico. Je kan voor je 18e verjaardag al een verzekering afsluiten, deze gaat dan in op de eerste dag van de maand na je verjaardag. Als je na je 18e verjaardag een verzekering afsluit, is het belangrijk om je oude verzekering voor de eerste dag van de maand stop te zetten! Je nieuwe verzekering gaat dan met terugwerkende kracht in vanaf de eerste van de maand na je verjaardag. Doe je helemaal niets? Dan loopt de verzekering bij je ouders gewoon door, wat niet altijd het meest voordelige is. Bij ZorgKiezer kun je gemakkelijk zien wat de beste en goedkoopste zorgverzekering voor jouw situatie is. Wij raden je daarom aan altijd eerst even de zorgvergelijker in te vullen, voordat je een verzekering afsluit.

Aandachtspunten bij afsluiten zorgverzekering

Als je een online zorgverzekering afsluit, bedenk dan goed wat jouw wensen en zorgbehoeften zijn. De basisverzekering en het standaard eigen risico zijn overal hetzelfde, maar de premies van de aanvullende verzekering verschillen per zorgverlener. De zorgvergelijker van ZorgKiezer geeft je snel een helder overzicht van de dekking, prijs en service per verzekeraar.

Waar kun je een zorgverzekering afsluiten?

Bij ZorgKiezer vinden wij het belangrijk dat iedereen de beste zorg voor de beste deal vindt. Al ruim 15 jaar lang zijn wij de grootste onafhankelijke zorgvergelijker. Bij ZorgKiezer kun je via een aantal simpele stappen een nieuwe verzekering afsluiten, soms zelfs met korting of een cadeau. Aan de hand van jouw voorkeuren vergelijken wij alle zorgverzekeringen met elkaar op basis van service, premie en dekking. Zo vind je met behulp van onze zorgvergelijker gemakkelijk de goedkoopste en de beste zorgverzekering.

Wie moet een zorgverzekering afsluiten?

Iedereen die in Nederland woont en/of werkt moet verplicht een basisverzekering afsluiten. Met een basisverzekering ben je verzekerd voor onder andere bezoeken aan de huisarts en het ziekenhuis. Dit geldt ook voor kinderen. Ouders moeten hun kind tot uiterlijk vier maanden na de geboorte inschrijven bij een zorgverzekeraar. In sommige gevallen moeten ook buitenlandse studenten een verzekering afsluiten in Nederland. Deze mensen kunnen een student zorgverzekering kiezen.

Wie kan een zorgverzekering afsluiten?

Alle Nederlandse inwoners en werkenden in Nederland kunnen een verzekering afsluiten, dit geldt niet voor minderjarigen. Een basisverzekering is verplicht, een aanvullende verzekering niet. Asielzoekers en buitenlanders zonder verblijfsvergunning kunnen helaas geen verzekering afsluiten in Nederland. Hier zijn aparte regelingen voor.

Zorgverzekering afsluiten bij ZorgKiezer.nl

Dik één miljoen mensen zijn overgestapt naar een andere zorgverlener via ZorgKiezer. Veel mensen stappen over via een vergelijkingssite. Maar waarom zou je overstappen via ZorgKiezer? Wij zetten de voordelen voor je op een rijtje.

 • Onafhankelijk vergelijken
 • Korting via ZorgKiezer.nl
 • Gratis overstapservice
 • Gratis Oral-B tandenborstel of healthcheck
 • Start direct met je zorgverzekering vergelijken en afsluiten

Door te vergelijken zie je snel wat de zorgpremies van de verschillende zorgverzekeraars zijn. Sluit gemakkelijk een zorgverzekering af en profiteer van een lagere zorgpremie. Wil je hier hulp bij? Dan kun je ons gratis bereiken op telefoonnummer 020 2611 600. Ons team van zorgspecialisten staat klaar om je te helpen.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd